Champagne-glazen


Wanneer de Bordelais zondigen en géén Bordeaux drinken, is het vrijwel altijd Champagne, zo hebben wij (ook) op onze Wijnreizen ervaren. Er wordt in Frankrijk überhaupt meer Champagne gedronken dan bij ons (en zelfs meer dan bij onze zuiderburen en in Groot Brittannië). Wanneer je iemand in Frankrijk een glas Champagne hoort bestellen, in plaats van een fles, klinkt vrijwel altijd: “une coupe de Champagne” (niet te verwarren met “boire un coup“). En dan komt er meestal een flûte, tegenwoordig soms een glas, maar geen coupe. Dat model, helemaal links op de foto, is duidelijk uit de gratie. En geen wonder: het koolzuur ontwijkt snel, het geheel vervluchtigt, en de temperatuur loopt snel op.

 

De flûte voert nog steeds de boventoon (sic), maar er zijn rangen en standen. Het tweede glas van links is het meest gangbaar, maar doet weinig voor de aroma’s en smaakontwikkeling. Het Belle Epoque glas is al wat ouder maar heeft een geëtste bodem, net als de ranke tulpvormige flûte ernaast, afkomstig van Veuve Clicquot. Tijdens de productie wordt op het diepste punt van het kelkje een ruw plekje aangebracht, met lasertechniek. En dáár ontspruiten vervolgens de belletjes aan. Het geeft een prachtig schouwspel, met wervelingen en een verloop van zeer fijn naar iets dikker. Ik ben er dol op. Het geeft een feestelijk gevoel en door de bredere en iets naar binnen nijgende opening valt de wijn beter te beoordelen, de aroma’s worden geconcentreerd. Tegenwoordig is het in zwang om ‘gewone’ glazen te gebruiken voor Champagne. Dat kan heel goed, maar ik vind iets verloren gaan aan cachet. Wat mij betreft kan het tweede glas van rechts nog (een INAO-proefglas), maar het eerste van rechts is mij te volumineus en geeft te veel ineens prijs. Ik kom daarmee tot de getoonde score en ben benieuwd naar de ervaringen en voorkeuren van de mede-Commandeurs.

Na beoordeling:

Blogs

Recente Blogs. Bekijk alle Blogs