Sauternes – Bordeaux 2020


Ik weet nog toen verleden jaar Grand Maître Hub en Vinothécaire Thierry het thema presenteerden; Sauternes het goudgele vloeibaar zoete vocht dat menigeen kan bekoren. Wat concludeerde ik tijdens de Masterclass; Sauternes kan je best harmoniëren met een voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en niet alleen dessert. Eureka… !

Deze door botrytis bepaalde smaak kan ons echt bekoren.  Alleen botrytis…? Nee, de droge strakke variant verleidde ons bij het voorgerecht.

‘Y’d’ Yquem bracht ons in vervoering, u niet?! Met die verleidelijke frisse aanzet, dat mooi groen-fruit genuanceerd-sémillon karakteristieke in deze wijn gaf zelfs een tikkeltje smeuïgheid.

Oh ja,. ..dat gezegd en gelezen de literatuur, 2020 versus 2011, was en is dit ook een goed Sauternes jaar?

Laten we het jaar 2020 de revue passeren:

  • Die lockdown in het eerste gedeelte van het seizoen
  • Nieuwe sanitaire maatregelen
  • De gewoonlijk oogstteams zijn niet meer
  • Het welkomsgevoel bij lunches en soupers,

en dit allemaal om de gezonde rijpe druiven te oogsten.

Maar het jaar begon regenachtig en vervolgens warm. In juli en augustus regende het 60% minder dan het gemiddelde. Daardoor was de oogst wat vroeger, denk maar voor de witte druivensoorten 15 dagen eerder, we lezen hier begin augustus. De rode druivenoogst was zelfs zeven dagen vroeger, want september en oktober had een zomers, warm karakter.

Maar ja, we spraken toch over Sauternes ?  Storm in maart/april, wat hagel met 80% verlies. Begin mei toch wat stormweer met 200 mm meer water (lees 200 liter per vierkante meter). Gelukkig was het daarna mooi weer waardoor de flowering – véraison rond 20 mei een feit was. Ja, hier spraken we over gelijke paralellen met 2003 en 2011.

Voor de bedoelde droge wijnstijl was de oogst dan ook in Sauternes en Barsac in de week van 13 September. Voor de botrytis was het wachten tot 21 september na een licht regenval (5 mm) op 18de. Beetje regen erna hield het oogsten van de gezonde druiven achter tot de 28ste. Het laatste gedeelte werd echter in het weekend van 17/18 oktober geoogst.

Botrytis kwam vroeg aan en verspreidde zich snel; een koele tweede seizoenshelft zorgde ervoor dat druiven hun zuurgraad behielden. Het resultaat is pittig, gedetailleerd (abrikoos en nectar), puur en vineus.

Tegenwoordig is ongeveer 10% van alle wijn die in Bordeaux wordt gemaakt, witte wijn, waarvan 9% droog wit is en de resterende 1% de zoete witte wijnen uit Sauternes.

Om als AOC Bordeaux Blanc geëtiketteerd te worden, moet er minimaal 25% Sauvignon Blanc in de blend zitten. Wel, die Sauvignon Blanc geeft frisheid en een strakke struktuur. 

Van alle Sémillon die in Frankrijk wordt geteeld, bevindt bijna 62% zich in Bordeaux, het dichtst bij Sauternes en Barsac, waar het goed is voor meer dan 75% van de wijnstokken. Sémillon is karakteristiek rond en vol van smaak, met aroma’s van abrikozen en honing, en staat bekend om zijn vermogen om te rijpen. Muscadelle is de complementaire variëteit in droge en zoete witte wijnen.

Uiteindelijk blijft de vraag, wordt het ook zo’n goed Sauternes jaar als 2011 ?

Zo ja, begrijp je, dan staan we weer te trappelen om zo’n fles te bemachtigen.

Bordeaux toujours Bordeaux!

© Noël Vanwittenbergh

Michelin Award Sommelier Nederland 2019

Blogs

Recente Blogs. Bekijk alle Blogs